• Bizi sosyal medyada da takip edin

ISIF 2017 İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı Düzenlendi

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Onursal Himayelerinde, Uluslararası Buluşçular Birliği Federasyonu (IFIA) uluslararası himayelerinde, Türk Patent Enstitüsü (TPE) ev sahipliğinde, TÜBİTAK ve Dünya Fikri Mülkiyet

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Onursal Himayelerinde, Uluslararası Buluşçular Birliği Federasyonu (IFIA) uluslararası himayelerinde, Türk Patent Enstitüsü (TPE) ev sahipliğinde, TÜBİTAK ve Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı(WIPO) destekleriyle İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı (ISIF)'in ikincisi 02-04 Mart 2017 tarihleri arasında İstanbul WOW Convention Center'da gerçekleştirildi. Fuarın açılışı, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN, Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı Birim Başkanı Quan-Ling SIM ve Avrupa Patent Ofisi Avrupa İşbirliği Direktörü Carlo PANDOLFI tarafından yapıldı.

Etkinliğin ikinci gününde Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erhan AKIN yönetiminde gerçekleştirilen Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Oturumuna Teknopark Ankara Genel Müdürü Fatih Mutlu konuşmacı olarak katıldı.Ekosistemde mevcut durum ve potansiyel analizikonulu oturumda Teknopark Ankara’nın tanıtımıyla başlayan Fatih Mutlu, son yıllarda Ar-Ge çalışmalarının kamu desteklerinin de etkisiyle arttığını fakat çıkan sonuçların ekonomiye etkisinin kısıtlı olduğunu dile getirdi. Kaynakların doğru yönetilemediğini dile getiren Mutlu; “Bu konuda Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Teknoloji Transfer Ofisleriyle birlikte üniversiteler de kendilerini eleştirmeli. Ar-Ge çalışmalarına daha fazla kaynak ayrılmasına rağmen ürün elde edilemiyorsa bir yerde yanlış yapılıyor demektir” dedi. Teknopark Ankara’nın üretime uygun alanları ve organize sanayi bölgesinde bulunması sebebiyle diğer TGB’lerden farklı bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Mutlu, bilginin ticarileşerek ekonomik değere dönüşmesi konusunda Teknopark Ankara’nın başarılı bir model olacağını dile getirdi.

TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN, açılışta yaptığı konuşmada İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı’nın IFIA’nın araştırmasına göre dünyada gerçekleştirilen uluslararası büyük fuarlar arasında ilk beş fuar arasında yer aldığını aktardı.2016 yılının yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, Türk Patent ve Marka Kurumu açısından sınai mülkiyet alanında başarılı bir yıl olduğunu ifade etti.  Yeni Sınai Mülkiyet Yasa Tasarısının 10 Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan ASAN, yaklaşık 200 maddeden oluşan yasanın hazırlanışından yasalaşıncaya kadar geçen süreci ve yasanın önemini anlattı.

2016 yılında elde edilen bir diğer önemli başarının TÜRKPATENT'in WIPO Genel Kurulu'nda Uluslararası Patent Araştırma ve İnceleme Otoritesi olarak atanması olduğunu anımsatan ASAN, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında öğretime başlayan, WIPO ile işbirliği sonucu Ankara Üniversitesi’nde açılan Fikri Mülkiyet Yüksek Lisans Programının da elde edilen bir başka başarılı sonuç olduğunu ekledi.

İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı ISIF’17’de 105 tanesinin Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil olmak üzere toplam 370 buluşun sergilendi. Bu yıl 32 ülkeden buluş sahiplerinin katılım gösterdi.Fuar kapsamında buluşların sergilenmesi dışında, buluşçuları ve girişimcileri bir araya getirmeye yönelik etkinliklerin de yer aldı.

Fuarın son gününde düzenlenen törende buluş sahiplerine ödülleri Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlı Faruk Özlü tarafından takdim edildi.

Liste