Ankara Kalkınma Ajansı Teknopark Ankara’yı Ziyaret Etti.
Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık beraberindeki heyetle Türkiye’nin en önemli Organize Sanayi Bölgelerinden biri olan İvedik OSB içinde yer alan Teknopark Ankara’yı ziyaret etti. Ar-Ge ofisleri, kuluçka merkezleri ve ortak üretim alanlarıyla sanayiye ihtiyaç duyduğu teknolojik desteği sağlayacak olan Teknopark Ankara’nın, inovasyon camiasının koordinasyon çatısı olacağına vurgu yapan Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık,“Teknopark Ankara ile bilim insanlarımız sanayiyle iç içe olacak” dedi.
İvedik OSB ve Teknopark Ankara Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gültekin’in yanı sıra Teknopark Ankara Genel Müdürü Fatih Mutlu ve OSB yöneticileri tarafından karşılanan Arif Şayık, Teknopark Ankara’yla ilgili detaylı bilgiler alarak projeyi yerinde inceledi. Teknoparkta sürdürülen çalışmaların hem Ankara’nın hem de Türkiye’nin geleceği için önemli noktalara temas ettiğini dile getiren Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, Teknopark Ankara’nın birliktelik üssü olacağına vurgu yaptı. Mevcut sistemde bilgi akışının sağlanması noktasında pürüzlerle karşılaşıldığını dile getiren Şayık; “Üniversite ve sanayi kültürü birbirinden farklı yapılara sahip. Teknopark Ankara, bu birlikteliğin sağlandığı bir yapı olacak. Böylece bilim insanlarımız sanayiyle iç içe çalışmalar tatbik etmeye olanak bulacak” açıklamasında bulundu.Ankara Kalkınma Ajansı olarak ilgili alanda yeni bir çalışmayı devreye alacaklarını sözlerine ekleyen Şayık; “Ajans olarak 5 yıldır bilginin ticarileşmesine yönelik bir ekosistem kurma hedefindeyiz. İstenilen seviyeye henüz ulaşamadık. İnanıyoruz ki Teknopark Ankara bu konuda iş birliklerimize yeni zeminler oluşturacak ve teknolojisiyle kent ve ülke potansiyelimize katkı sunacaktır” dedi.
İvedik OSB ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi işbirliğinde kurulan ve 2014 yılında TGB ilan edilen Teknopark Ankara’nın Ar-Ge ofisleri, uygulama, araştırma ve laboratuvar merkezlerinin yanı sıra eğitim ve kuluçka üsleriyle bir “tekno-şehir” olacağını ifade eden Hasan Gültekin, yürütülen çalışmalarla ve mevcut durumla ilgili Ankara Kalkınma Ajansı heyetini bilgilendirdi.Hem Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin firmalara sağladığı avantajları anlatmak hem de Teknopark Ankara’nın tanıtımını yapmak için 2016-2017 yıllarında 10 bine yakın firmanın ziyaret edildiğini anlatan Gültekin, 235 başvurunun değerlendirildiği ve 96 firmanın projesinin onaylandığı bilgisini paylaştı.
Teknopark Ankara’nın inşaat çalışmaları tamamlanan ve mayıs ayında faaliyete geçecek olan 1’inci etabında Ar-Ge ofislerinden kuluçka merkezlerine, ticari alanlardan kongre merkezi ve laboratuvarlara kadar pek çok bileşenin bulunacağını söyleyen Gültekin, 2’nci etapta ise araştırma merkezleri ve üretilebilir alanlara ağırlık verileceğini sözlerine ekledi. Teknopark Ankara, başvuruda bulunan yüzlerce firmadan 96’sına onay verdi.
Her zaman birkaç adım daha ilerisini hedeflediklerini ifade eden Gültekin; “Yapacağımız uygulama alanının yalnızca uygulama alanı olarak kalmasını istemiyoruz. Bu sebeple bu alanımızda ürünlerimizi ortaya koyarken aynı zamanda ticarileştirme çalışmalarını da yürüteceğiz” ifadeleriyle ticarileşmede sürdürülebilir bir strateji izleneceği sinyallerini verdi.İvedik OSB bünyesindeki düşük teknolojide çalışan firmaların altyapısını orta-yüksek teknolojiye çekme hedeflerinden söz eden Gültekin, “Genel Müdürümüz Fatih Bey’in araştırması neticesinde 10 bin civarında firma ziyaret ettik ve teknolojiyi iyi kullanan firmaların yüzde 5’i geçmediğini gördük. Bu sebeple teknolojide ve Ar-Ge’de seferberlikdönemini başlatmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.